Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.."
МнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 9:17 am 
Offline
Кандидат-студент
Аватар

Регистриран на: Вто Юни 11, 2013 8:55 am
Мнения: 19
Специалност/Направление: Кандидат-студент
Курс: Кандидат-студент
Здравейте! :) Тази година ще кандидатствам в УНСС и имам няколко въпроса относно обучението на чужд език :wonder: :
1) Каква е разликата между направленията "Икономика с преподаване на английски" и "Икономика с чуждоезиков профил - английски"?
2) Какво точно се изучава на самия език в двете направления (самия език или специалностите) ?
3) В някое от двете направления има ли възможност за изучаване на втори език (кога започва изучаването му,какво точно се учи на съответния език,кои са езиците) ?
4) Какво точно се учи първите 2 год в двете направления и кое на какъв език?

П.С.: Знам отлично английски (имам САЕ) ,много добре испански(ДЕЛе Б2) и разговорно руски,така че нямам особени проблеми с ученето на съответния език :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.
МнениеПубликувано на: Чет Фев 27, 2014 5:18 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Чет Яну 30, 2014 9:32 pm
Мнения: 21
Специалност/Направление: Поднаправление "Икономика с чуждоезиково обучение"
Курс: Кандидат-студент
И аз искам да попитам колко езика се учат в тези 2 специалности освен основния, и от какво ниво се започват. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.
МнениеПубликувано на: Пет Фев 28, 2014 9:27 am 
Offline
"Доктор"

Регистриран на: Вто Апр 19, 2011 3:08 pm
Мнения: 209
В тези две поднаправления се учи по 1 език първите 2 години, за Ик. с преподаване е само английски. Почва се от високо ниво, защото се предполага, че като сте изкарали изпита, знаете езика.

Ако влезете след втората година в МИО, независимо за кое поднаправление става въпрос, трябва да запишете втори език, за другите специалности (освен МИО) съм почти сигурна, че няма такава опция. Вторият език се почва от А и Б, но това главно зависи и от нивото на сформиралата се група. Ако всички сте учили езика, ще почнете от там, докъдето сте стигнали. В крайна сметка се държат държавни изпити и по двата езика, за които се твърди, че всеки взима.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.
МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2014 10:23 am 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 9:52 am
Мнения: 1
Специалност/Направление: Специалност Икономика с преподаване на английски език
Курс: Втори
Здравейте,пиша Ви този пост,защото когато аз кандиидатствах,имах много въпроси и мисля,че ще е полезно на бъдещите колеги да разберат от първо лице всичко необходимо за специалността.
1.Това е най-хубавата специалност в УНСС.В други специалности постоянно някой професор не идва или се прави на велик и се зааяжда,а в тази всики са много точни и коректни спрямо студентите.Естествено,има някой и друг асистент,който да се заяде,но все пак асистентите на различните групи са различни така че си е до късмет на кого ще попаднеш.
2.Всичко се изучава на английски език като нивото изобщо не е толкова високо.Това е бизнес английски и освен термините,няма нещо по-сложно.Всичко е написано на изключително разбираем английски,а не сякаш четеш текстове за CAE.Просто няма сложна граматика и лексика,а термини,които така или иначе трябва да се знаят.По някои предмети професорите или асистентите обясняват на български с цел по-добро разбиране от студентите.Например,по математика се обяснява на български,защото има разни термини,които повечето студенти не ги знаят,пък и по математика е важно да се разбере материята,а не да знаеш термините на английски.По другите предмети всичко е на английски,но ако нещо не разбираме,винаги ни се обяснява и на български,за да е сигурно,че сме разбрали.Има изключително стойностни професори,които искат да ни научат и си държат на работата.Отделно 1 път в седмицата има 3 часа английски език,в които се учи бизнес английски-термини основно и се подготвя за държавния изпит по английски,който е след втората година.Горещо ви препъръчвам да изберете тази специалност,а не другата с чуждоезиково обучение,тъй като в тази самите преподаватели сякаш са по-сериозни.В другата специалност са си преподавателите от българските специалности,а и всичко е на български.Накрая пак има държавен по английски,а е по-лесно да се мине,ако си си учил всичко на английски,отколкото само с 3 часа седмично.
3.Втори език се учи,ако влезете след втората година в направление Меджународни икономически отношения.В останалите направления няма втори чужд език.
4.Повечето учебници на нас ни ги пращаха по пощите,защото бяха американски.Особено по икономика е доста приятно да четеш американски учебник,а не написан от някой стар преподавател,защото американските са написани на много достъпно ниво с много примери и материята се усвоява много лесно.
5.Друг плюс на тази специалност е,че повечето преподаватели са младички.Професорите не са на по 70 години,а асистентите са все млади и амбициозни хора,които се опитват да ни обяснят и научат на нещо.Имахме професорка по Социология,завършила Харвард,при която ви пожелавам да се паднете,тъй като е страхотен преподаввател.По Икономика имахме асистент,учил в Прага,отново с много иновативни методи.
6.Почти всички тестове ни бяха на компютри,което е голям плюс,защото го няма субективното оценяване,а каквото си изкараш.Виждаш си оценката в момента,в който свършиш теста,а не чакаш 1 месец да ти проверят работата.
7.За изучаваните предмети-първи семестър имате Мениджмънт,Математика 1-ва част,Основи на икономическата теория,Английски език,Информатика,Икономическа история.Ако не съм пропуснала нещо,това бяха.Втори семестър имате Социология,Микроикономика,Математика 2,История на икономическите теории,Икономика на труда,Основи на правото,Английски език.Имате изпит по всеки предмет без английски,но можете да се освободите от изпитите. По принцип се правят по два междинни теста по предмет и в зависимост от оценката,се освобождавате.Много колеги ходиха само на 1 изпит.Изпитите по Основи на икономическата теория и Микроикономика са задължителни и не можете да се освободитте,защото са си главни предмети.
По мениджмънт се правят много екипни проекти,които не са много лесни,но са забавни и се научава повече,отколкото просто да зубрите теория.Втори семестър почти нямаше тестове,а главно презентации и доклади и оценките се сформираха в проценти,което е много по-добре от просто един тест с оценка.Не се притеснявайте от говоренето пред колегите,свиква се,пък и хората в специалността са много готини.В моята група всички са много толерантни и приятелски настроени,така че не се притеснявайте в това отношение.
Мисля,че това е всичко,ако имате някакви въпроси,ще се радвам да съм полезна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.
МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2014 12:19 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 11:17 pm
Мнения: 3985
Местоположение: София
Специалност/Направление: Специалност Икономическа социология
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Колега, отгоре на поста си трябваше да напишеш с големи червени букви, "това е моето мнение и то е много субективно"
За да не е само бяла картинката сега ще дам и моето мнение за икономиката с преподаване на английски на кратко.
Доста спорно е че това е най-хубавата специалност в УНСС особено след като направиха приема двоен.
Доста слабо, че професорите и асистентите винаги идват и са коректни и справедливи, едни от най-несериозните типове са точно в икономика с преподаване.
Да нивото на английския не е много високо, особено защото на половината им преподаватели английския им е доста посредствен, и не знам дали си се замислял, но обесняват математиката на български, защото не могат да я обяснят на английски. Пращат чужди учебници, защото не могат сами да напишат такъв на английски. Обикновено просто се учи от презентации или трябва сам да си търсиш материали. Да не споменавам случаи, където преподаватели са карали студентите да им превеждат страници от учебника на български на английски за да се освободят.
Тая където е завършила Харвард няма да я коментирам...
Има предостатъчно субективно оценяване, само ще дам пример с оценяване по пол.
И както вече споменах от миналата година направиха приема двоен, което означава, че ще трябва да сложат още преподаватели, на които нивото им вероятно е още по-ниско. Да не говорим, че едно от хубавите неща в това направление, а именно високото ниво на студентите вече е история, защото се влиза с 3,50 в напралението.

Не ми се навлиза в подробности и стени от текст, но нека като даваме мнение за нещо то да е обективно и да не подвеждаме кандидат-студентите.

_________________
Прочети неща, за които никой не пише >>> http://petkoivanov.com <<<


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.
МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2014 3:38 pm 
Offline
"Доктор"

Регистриран на: Вто Апр 19, 2011 3:08 pm
Мнения: 209
Материалът по някои предмети е доста по-малко в сравнение със същите предмети, изучавани в направленията на български. Дали това е плюс или минус всеки преценява за себе си.

Не мисля, че се налага да си търсиш сам материалите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Икономика с преподаване..." / "Икономика с чуждоезиков.
МнениеПубликувано на: Пет Яну 29, 2016 3:47 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 1:00 pm
Мнения: 19
МИО и икономика с английски.

Аз да се изкажа като един от първите завършили тази специалност (Икономика с преподаване на английски - ИА) преди 5 години през 2011 и приет през 2007.

Имам наблюдения за първите години от специалността. Мога да кажа, че бе много успешна и нивото на студентите бе доста високо в началото (винаги има някакви изключения). Баловете за влизане бяха сериозни през първата и втората година. Лошо мнение за преподадавател нямам. Предполагам, с увеличаване на бройката на студентите пада и нивото. Това е неизбежно. Нивото на английски не бе чак толкова високо, но съвсем приемливо. А някои преподаватели си бяха сериозна класа, като качество на преподаване, като изисквания примерно танова по Микро.

Моите колеги бяха супер. Бяхме 35 души половината ИА другата МИО. Тези от МИО-то бяха "луди" на тема оценки и успех, както и половината от ИА. Мисля че са "луди" на тази тема и до ден днешен (успех, амбиции). пожелавам и на вас да имате такива интелигентни, амбициозни и можещи колеги.

Къде сме сега. Една сериозна част са по чужбина - всеки гонещ някаква кариера, повечето в България работят в банки, финансови и застрхователи дружества.

За кчество на образованието:
и до ден днешен използвам някои знания, методи и техники научени в университета.

Казвал съм го много пъти в УНСС всичко може. Ако искаш диплома - ще вземеш, ако си постоянен. Ако искаш диплома и знания, трябва хем си постоянен, да имаш сериозно отношение към предметите и не на последно да се трудиш.

Предполагам има един сериозен процент, които разчитат на "средна интелигентност + обща култура" и много преписване да си вземат изпитите, някои успяват - други не. Не бъдете от тях.

Попаднах в тази специалност по случайност (16-то желание) имах само 4.60 по математика и 5.20 по английски, на 3-то класиране чак излезнах и то защото бе чисто нова специалност и хората много или малко се страхуваха да я запишат. Аз я записах от немай къде, но благодаря на съдбата всеки ден за този късмет. И наистина имах много качествени препод0аватели и гест лектори, а средата рядко приятна.

Чест и поклон за преподавателите и колегите.

_________________
Икономика с английски'2011


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Cherlezlob и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.