Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Пон Ное 19, 2007 6:42 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Тук ще публикуваме новини и статии за кандидатстудентската кампания на УНСС, публикавани в печатните и електронни медии. Въпреки че информацията може да отговаря на действителността, тя не е официална и сигурна, и отговорността за нейната достоверност е на съответния източник.

За вярна, потвърдена и официална, се счита единствено информацията, обявена в уеб сайта на УНСС и кандидатстудентския справочник.


Коментари на новините се правят ТУК


Последна промяна Georgi на Пон Ное 19, 2007 6:57 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 19, 2007 6:51 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Променят приема на студенти в УНСС

Нов регламент за прием на студенти ще въведе от следващата кампания Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Това съобщи новият стар ректор на висшето училище проф. Борислав Борисов. Той беше преизбран вчера с 286 гласа "за" и 8 гласа "против".

"Вече няма да приемаме студенти по специалности, а по научни направления", обясни веднага' след вота проф. Борисов. Така кандидатите за икономически специалности например, ще бъдат приети в един поток. Първите две години от обучението си те ще учат едни и същи предмети. В края на втори курс ще подават молби за профилиране по специалности. Класирането ще става на базата на резултатите им от следването, а не от кандидатстудентския изпит.

"Целта е младежите да имат време да се ориентират какво искат да учат. Освен това така ще имат стимул да учат и след като бъдат приети", обясни проф. Борисов. Новият регламент няма да важи за две специалности - журналистика и бизнес информатика. Причината е, че догодина експериментално в тях ще се влиза и с оценка от матурата. За журналистика ще важат резултатите от зрелостния изпит по български език и литература, а за бизнес информатиката - от този по математика. "Като вход за всички направления и специалности матурите могат да бъдат признати след няколко години, когато видим каква е процедурата по провеждането им", добави ректорът на УНСС.


Източник:  в. Класа
15-11-2007


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 22, 2007 12:29 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС: Ще приемаме с матура по литература


Ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов бе преизбран за втори мандат на 14 ноември само със 7 гласа "против". Професорът е магистър по политическа икономия в университета, който сега ръководи - преименувания висш икономически институт „Карл Маркс".
Роден е през 1949 г. в София. Владее руски и английски език.
Специализирал е в Москва, Прага, Берлин, Будапеща, Женева.
Основател е на специалността икономика на интелектуалната собственост.

Проф. Борисов е и съветник на президента по проблемите на образованието, науката и икономическото развитие.-Проф. Борисов, започвате втори мандат като ректор на УНСС. Какво предстои през идните 4 г.?

- Големите неща в УНСС вече са направени във всяко отношение - от материалната база до учебния процес.

Всички в университета знаят колко е трудно да се промени учебен план без специалност. Ние променихме плановете на всички специалности. Нямам притеснения, че нашите специалности може да са в дисонанс с европейските, защото всяка специалност, преди да се утвърди, я има поне в 3 европейски университета. Това е едно от най-големите ни постижения и предпоставки за качество. Но не сме си свършили напълно работата там. В много от специалностите, особено в третия блок има дисциплини, чието място не е там. Дори бих казал измислени дисциплини. Именно в тази посока ще са следващите промени - новият мандат ще е етап на фината настройка.

- Какво имате предвид?

- Има дисциплини, които не засягат едно направление, а са частен случай от рода на една тема - развита и направена като дисциплина.
Първото, с което ще се заемем сега, е преглед на всеки учебен план дисциплина по дисциплина дали и е там мястото. Давам един пример - редно ли е в икономическото направление да има над 700 дисциплини? И без да проверяваме по същество, колкото и да са различни 30-те икономически специалности, 700 дисциплини им идват твърде много.

- Ще увеличавате ли приема догодина?

- За бакалаврите ще го оставим приблизително същия - най-много от 3000 да стане 3500, но магистърския определено ще бъде разширен.

- От 2008 г. променяте приема и структурата на бакалавърското обучение. Каква ще е тя?

- Най-голямата промяна е, че приемът ще е по професионални направления, а не по специалности.

Например класираният ще е приет в направление икономика или администрация и управление, или политически науки, а не в специалност международни икономически отношения, публична администрация или политология.

Отново ще се кандидатства с традиционните предмети, включени в теста на УНСС. Оттук нататък във всяко професионално направление през първите две години ще се учат едни и същи дисциплини.

Освен това за всяко направление блокът е различен - едно ще се учи в направление икономика, друго - в администрация и управление. Наричаме го университетски блок, защото тук ще се слага фундаментът на знанията.

В трети курс студентите ще се профилират по факултети в т.нар. факултетен блок. Например направление „икономика" се изучава в пет факултета, но всеки е обособен на базата на научни направления, например финансово-счетоводен факултет. И съвсем други неща като научни направления се учат в икономика на инфраструктурата.
Икономистът, който е във финансово-счетоводния факултет, ще изучава характерни дисциплини за катедрите в този факултет, например банково дело, данъчна администрация, финансов контрол. Във факултет икономика на инфраструктурата - икономика на съобщенията, търговия, стопанска логистика.

В четвърти курс ще става профилирането по специалности или обучение в катедрен блок.

Направихме цялата тази промяна, защото според закона за висшето образование обучението на бакалаврите трябва да е широкопрофилно.
Преди да въведем новата структура, всяка специалност имаше различен учебен план още от 1-и курс.

- Обявихте, че ще приемете матурите за някои специалности. Как ще стане това с новия начин на прием?

- Така ще класираме в направления с една специалност, например журналистика. Ще класираме кандидатите с матурата по литература.в. 24 часа
стр. 13
Александра МАРКАРЯН


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 28, 2008 3:30 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Учиш за журналист в УНСС с 4 от матура


Минимум 4,00 трябва да са изкарали абитуриентите на матурата по литература, за да могат да кандидатстват журналистика в Университета на национално и световно стопанство.

Това предвиждат новите правила за приема през 2008 г., приети от Ректорския съвет на висшето училище.

Тези, които покриват критерия, ще могат да кандидатстват без да държат задължително допълнителен тест по български и литература в УНСС, както беше през 2007 г. Те ще се явят само на писмен и устен по журналистика. Ако получат под 4,00 на писмения, също отпадат от класирането.

Ако пък се явят и на кандидатстудентския конкурс, ще могат да изберат по-високата оценка - матурата или теста, с която да участват в класирането.


Оценките от матурите ще са важни за всички кандидати на УНСС, защото за бала ще се взема средният успех от дипломата. Той се формира от три компонента - средните оценки от задължителните, задължително избираемите и матуритетните предмети. Те се сумират и делят на три.

От тази година записаните ще бъдат приемани по професионално направление, в което ще учат еднакви дисциплини. В трети курс ще се направи разпределение по специалности според желанието и успеха на студентите.


УНСС отново ще има две кандидатстудентски кампании - предварителна и редовна. (Кога са датите за подаване на документи и изпитите - виж таблицата.)

Срокът за подаване на документи за предварителен изпит е от 4 март до 28 март 2008 г.

Дати на провеждане на предварителните изпити:


5 април (събота) - Математика
6 април (неделя) - География на България
12 април (събота) - История на България
13 април (неделя) - Икономика
19 април (събота) - Български език и литератураС 400 повече - към 3400, първокурсници ще приеме университетът в 37-те си бакалавърски специалности, магистрите ще са максимум 700.


Александра МАРКАРЯН
в. 24 часа
стр. 7


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Сря Фев 06, 2008 10:56 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 10:23 pm
Мнения: 5
Местоположение: california
подобна форма на обучение или най-малкото на прием на студенти е новаторска идея( сходна с тази в нбу,да не използваме понятието "същата"),но въпроса е: "успешна ли е?"

_________________
богатите плачат,но не плащат


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Съб Фев 09, 2008 2:03 am 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 7:09 pm
Мнения: 3476
Местоположение: Sofia
Тъй като се появиха доста въпроси, свързани с редовната кандидатстудентска кампания и по-точно с датите и периода за подаване на документи, ще дам малко информация, а по-късно, предполагам, администраторът ще ме допълни, ако има още нещо да се изясни.

График за провеждане на редовна кандидатстудентска кампания:

12 юли - Математика
13 юли - изпит по всички чужди езици
15 юли - География на България
17 юли - Български език и литература
19 юли - История на България
20 юли - Икономика
22 юли - Журналистика (писмен)
27 юли - Журналистика (устен)


срок за подаване на документи за редовната кандидатстудентска кампания : 12 май до 9 юли 2008 година


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Пет Фев 22, 2008 7:16 pm 
Offline
Специалист по всичко

Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 5:23 pm
Мнения: 847
ИНФОРМАЦИЯТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ Е ПУБЛИКУВАНА : http://priem.unwe.acad.bg/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Чет Мар 13, 2008 7:01 pm 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 7:09 pm
Мнения: 3476
Местоположение: Sofia
Излезе от печат кандидатстудентският справочник на УНСС за учебната 2008/2009 г. Цената е 7 лв.

Справочника можете да намерите в книжарницата на университета (вдясно от централния вход).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Съб Мар 29, 2008 12:30 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
10 000 се явяват на предварителни изпити в УНСС

Близо 10 000 кандидат-студенти ще се явят на предварителните изпити в Университета за национално и световно стопанство, съобщиха за Дарик от висшето училище. Днес е последния ден, в който се приемат документи за предварителните кандидатстудентски изпити.

Предварителните изпити в УНСС са пет: по математика на 5-ти април, по география на 6-ти, история- на 12-ти, икономика на 13-ти и по български език и литература на 19-ти април. Традиционно най-много кандидат-студенти – около 4000, ще се явят на изпита по математика.

От университета съобщават, че при подаването на документите кандидат-студентите получават компютърна разпечатка, в която са отбелязани датата, часът, сградата и залата, където ще се проведе изпитът. Оценките се обявяват най-късно 48 часа след всеки изпит в сайта на висшето училище, на листинги, разлепени в сградата на университета, или чрез SMS до кандидат-студентите, пожелали това.

Оценките от предварителните изпити са равнозначни на тези от редовната кампания през юли, като се взима по-високата оценка. Всички изпити започват в 9 часа, продължават три астрономически часа и са под формата на тест.

За първи път приемът на студенти в УНСС ще бъде по професионални направления, а не по специалности, както беше досега. Професионалните направления са шест. Следващата академична година УНСС ще приеме 3425 бакалаври.Дарик – Интернет новини
28.03.2008


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новини за Прием 2008
МнениеПубликувано на: Нед Май 11, 2008 4:51 pm 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 7:09 pm
Мнения: 3476
Местоположение: Sofia
От 12 май приемат документи за кандидатстудентски изпити в УНСС


От 12 май (понеделник) до 9 юли ще се приемат документи за редовните кандидатстудентски изпити в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от пресслужбата на университета.
Изпитите са:
12 юли (събота) – математика
13 юли (неделя) – чужди езици (английски, немски, френски, испански и руски)
15 юли (вторник) - география на България
17 юли (четвъртък) - български език и литература
19 юли (събота) - история на България
20 юли (неделя) – икономика
22 юли (вторник) – журналистика (писмен)
27 юли (неделя) – журналистика (устен)
При подаването на документите кандидат-студентите получават компютърна разпечатка, в която са отбелязани: датата, часът, сградата и залата, където ще се проведе изпитът. Оценките се обявяват най-късно 48 часа след всеки изпит в сайта на УНСС, на листинги, разлепени в сградата на университета, или чрез SMS до кандидат-студентите, пожелали това.
Всички изпити започват в 9 часа и продължават три астрономически часа.
През тази година за първи път приемът на студенти в УНСС ще бъде по професионални направления, а не по специалности, както беше досега. Целта е те да избират специалност, след като са изучавали блок от фундаментални университетски дисциплини и са натрупали знания, които ще им позволят да се ориентират в избора на професия.
В УНСС се обучават бакалаври в шест професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Политически науки", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки" и "Социология, антропология и науки за културата".
За първи път през тази година УНСС ще приема бакалаври по икономика с дистанционна форма на обучение (в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково). От тази учебна година ще има още една специалност - "Финанси и счетоводство", в която обучението ще бъде на английски език. Това е третата специалност – след "Икономика" и "Международни икономически отношения" (обучението започна през миналата учебна година), в която преподаването ще бъде изцяло на английски език.
Запазва се условието кандидат-студентите в УНСС да имат минимален бал от 8 (осем) единици, образуван като сума от оценките от матурите: по български език и литература и по математика или по български език и литература и по история. Ако е държана матура само по един от посочените предмети, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценката по съответния предмет от дипломата за средно образование и оценката от матурата. Ако не е държана матура, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценките по съответните предмети от дипломата за средно образование.
Входящият минимален бал за отделните професионални направления се образува от оценките по предметите, както следва: български език и литература и история (8 единици) за професионални направления "Право" и "Политически науки", български език и литература (4 единици) - за професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки" със специалност "Медии и журналистика". За всички останали професионални направления минималният бал от 8 единици се формира от оценките по български език и литература и по математика.
Всеки кандидат-студент в УНСС може да кандидатства за дадени професионални направления, само ако има посочения минимален бал от съответните предмети от дипломата, и не може да кандидатства за професионални направления, за които минималният бал от дипломата не отговаря на изискванията, посочени по-горе.
За втора година приемът в УНСС ще бъде чрез единен приемен изпит (тестове), който се състои от задължителна и специалната тестова част. Задължителната част включва: модул 1 - изпит по български език и езикова култура (20 въпроса), и модул 2 - изпит по математика – основи (20 въпроса), а специалната - модул 3 (40 въпроса), е по избор от пет изпита: математика, български език и литература, история на България, география на България и икономика.
На предварителните изпити през април се явиха близо 10 хиляди кандидат-студенти. С оценките от тях те ще могат да участват в класирането.
За учебната 2008/2009 г. УНСС ще приеме 3425 бакалаври.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.