Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Новини за Прием 2007
МнениеПубликувано на: Пет Ное 10, 2006 10:53 am 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
С тест от 80 въпроса ще се влиза във ВУЗ


Как ще се кандидатства тази година в Университета за национално и световно стопанство? И как да се готвим за това?

С тези въпроси стотици младежи загряха редакционните ни телефони. Ние пък потърсихме зам.-ректора по учебната дейност на най-големия икономически университет доц. Маргарита Атанасова.

В УНСС ще се кандидатства с единен изпит - тест от 80 въпроса, които младежите трябва да решат за 3 часа, обясни тя. Тестът заменя досегашното запаметяване на теми и писменото им възпроизвеждане. Досегашният ни начин на изпитване не е характерен за нито един европейски университет, обясниха мотивите си за промяна на изпита от УНСС. Младежите няма да пишат чужди мисли до безсъзнание, а ще разчитат на наученото в клас, за което пък ще получават точна и обективна оценка.

Единният изпит ще се състои от 2 части, всяка от които с по 40 въпроса. Първата част ще проверява езиковата култура и базовите математически знания на кандидата. Отговорите ще са пет, като само един от тях ще е верен. Вторите 40 въпроса от теста ще бъдат по един от петте модула: география, математика, история, икономика и литература. Т.е. досегашните изпити, с които се влизаше в университета.

Кандидат-студентът сам избира предмета, който да е включен във втората част на теста. Всеки въпрос също ще има 5 отговора, от които един ще е верен. Няма да има т.нар. отворени отговори, които изискват писане на текст.

За двете части на теста времето от 3 часа е разпределено поравно.
Този тест е направен така, че младежите, които са учили в училище, могат да изкарат добри и отлични оценки без допълнителна помощ, каза доц. Атанасова. Технологията за провеждане на изпита е разработена като тази при теста CAT(SAT), c който се кандидатства в чужбина.

Все още не е определена датата за теста, но отсега се знае, че ще има предварителен изпит през април. Оценките от него, по-желание на кандидата, ще важат при класирането му.

В края на месеца университетът ще издаде специален сборник от примерни тестове за кандидатстване. Тогава ще станат ясни и датите за подготвителните курсове. В тях няма да се набляга на изучаването на материала по отделните предмети, а ще се усвояват техники за решаване на изпитния тест.

От м.г. работим много сериозно върху този изпит. Специална работна група от висококвалифицирани специалисти е създала тестовете, обясни зам.-ректорът на УНСС. С въвеждането му ставаме първите, който използват единен изпит от този формат като вход за ВУЗ. От Икономическия университет във Варна и от Свищовската академия също искали да се включат в новата система за прием.в. Труд
стр. 19
Петък, 10 Ноември 2006


Последна промяна Georgi на Чет Дек 21, 2006 11:43 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 14, 2006 2:33 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Тест, подобен на SAT, сменя изпити в 3 университета


От следващата година в три от водещите български висши училища - Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, Стопанската академия в Свищов и Икономическия университет във Варна, ще се кандидатства с тест вместо с традиционните изпити.

Той ще се нарича съкратено ПИ - приемен изпит. Много трудно се въвеждат такива промени, смята заместник-ректорът на УНСС проф. Пламен Мишев, но все някой трябва да се нагърби. В чужбина той често е изпитвал неудобство, когато разказвал пред колеги от други университети как се кандидатства в България. Промяната наистина е радикална. Досегашните изпити по математика, литература, история, география и икономика се заменят с тест за тези, които ще кандидатстват в икономическите специалности. Изпитите в УНСС ще се запазят единствено за правото и журналистиката, за които ще се кандидатства както досега. За да се въведе промяната и при тях, тя трябва да се съгласува и с останалите висши учебни заведения, които предлагат тези специалности. От тази кандидатстудентска кампания промените ще влязат в сила за направленията „Икономика" и „Управление".

Тестът за икономическите университети ще съдържа 80 затворени въпроса, като всеки от тях ще има по 5 възможни отговора. Първите 40 ще са еднакви за всички - 20 по български език и 20 по математика. Целта им е да се провери наученото в гимназията и да заместят в балообразуването оценките от дипломата. Тази част от проекта е практически готова. Сборникът за подготовка се очаква да излезе до 1-2 седмици. В него ще бъдат посочени учебниците, по които е изготвян, ще има и примерни задачи. (Вижте примерните задачи от теста за 1-о ниво.)

Работните групи внимателно са прецизирали материала, така че да бъде по-лек и да обхваща гимназиалния курс. По български ще се наложи кандидатите да се потрудят върху езиковата си култура. Опитът на преподавателите показва, че често в университета попадат хора, които допускат елементарни грешки. Надеждите им са, че с новата форма това ще се промени.

Втората част от 40 въпроса ще е по избран от кандидата предмет от тези, по които досега се провеждаха изпити -математика (2-о ниво), литература, география, история и икономика. Тук вече ще се изискват по-задълбочени познания.

Конспектът и за петте дисциплини се запазва както за досегашните изпити. На практика от кандидатите се изискват едни и същи знания, но проверени по нова форма.

Сборниците за подготовка по всеки от предметите се очаква да излязат до края на ноември. Те ще съдържат от 3 до 5 решени въпроса, които ще са развити подробно, и 10-15, на които ще са дадени отговори. Останалите 200-250 са за самоподготовка. Ще има обяснения по материала, както и общи понятия и изискванията за самия тест.

За двете нива ще се дават общо 3 часа, което прави по малко повече от 2 минути на въпрос. Според проф. Мишев ограниченото време ще развие и определени стратегии - дали да се отговаря на всички въпроси поред, или само на тези, за които кандидатът е сигурен. Важно е да се отбележи, че веднъж маркиран, отговорът няма да може да се поправи. Тестовете ще се проверяват със скенер, за да може оценките да се обявят в по-кратък срок. Такава е практиката и за другите подобни изпити като например SAT, c който се приемат голяма част от кандидатите на Запад. За верен отговор на всеки от 80-те въпросаще се дават по 4 точки, а за грешен ще се отнема по една. Въпрос без отговор не носи и не отнема точки, така че когато кандидатът не е сигурен, е по-добре да остави празно поле.

В УНСС ще се предлагат курсове за подготовка, на които по-подробно ще бъде развита логиката на теста по всеки от предметите. Очаква се тези за първо ниво да стартират до края на ноември, а около месец по-късно и за петте предмета от второ ниво.

Важна промяна е, че класирането ще е общо за всички кандидатстващи, а не както досега, когато например хора с много по-висок резултат, явили се на география, не влизаха в специалности, за които се класираха кандидати с по-ниски оценки по литература. Единственият бал, по който кандидатите ще бъдат класирани, ще са точките от приемния изпит.

Тъй като следващата година е първа по новата система, все още предстои да се уточняват много подробности. През април ще се проведат пробни приемни изпити и ако всичко е наред, след това те ще важат равнозначно с тези през юли. Практиката по света е кандидатстването да се рационализира по 2 начина: или с национална матура, както във Франция и Англия, или с общообразователни тестове, които да проверяват как кандидатът се е справял с училищния материал. Освен че изпитите в стария им вид са архаична система, и друга причина е накарала ръководството на УНСС да потърси промяна. Едно от изискванията на Закона за висшето образование е да се дават равни права на граждани на ЕС и българи при кандидатстване, което няма как да се постигне например с тема за Ботев.

Според проф. Мишев промяната ще намали нуждата от частни учители, тъй като е осигурено достатъчно качествено помагало на кандидат-студентите. Очакванията, че влизането във ВУЗ ще стане по-лесно, няма да се оправдаят. Въпросите ще са достатъчно трудни, за да компенсират ограничения брой отговори. Освен това всеки ще трябва да отдели част от вниманието си и на българския език, независимо какъв ще е основният предмет, с който ще кандидатства. Това ще разшири обема на изискваните знания.

Идея за следващите години е да се премине към тест с отворени въпроси, като бъде прибавено и есе за кандидатстващите с литература. Когато системата набере скорост, се очаква кандидатите да се явяват в произволен от трите вуза и оценките им да важат и за останалите два. Когато една математическа задача е решена наполовина, това няма да носи никакви точки, а не както досега, но задачите ще бъдат с по-кратки и лесни решения, тъй като иначе не биха били подходящи за ограниченото време.

Според проф. Мишев сега се променя цялата схема на оценяване и изискванията към кандидатите - интелектуален капацитет и бърза реакция. Самите въпроси за 2 минути ще бъдат от друг характер. Тепърва ще се обсъжда какви мерки да се предприемат, за да се намали рискът от изтичане на информация. Досега усилията са били насочени в подготовка на изпита. Остават отворени и други въпроси, като дали в един ден ще е само първата част, дали няма да са разпределени по дни в зависимост от втората част. Ще се търси техника, която да отпечатва по-голямо количество тестове непосредствено преди изпита. Според проф. Мишев това са технически проблеми, за които има време. Първо имало притеснения, че ще се явят твърде много кандидати, след това, че ще намалеят драстично. Проф. Мишев смята, че е даже по-добре да има по-малко кандидати, но да са наистина подготвени. Дори вече да не са по 15 хил., а по 6 хил., пак ще запълнят местата, които са около 2500. А за университета най-важно е да приема само добре подготвени хора, които след това ще се реализират по-пълноценно. Това е водещият критерий за оценяване на висшите училища по света.Георги КАРАМАНЕВ

14.11.2006 г.
в. 24 часа
стр. 18


Последна промяна Georgi на Чет Дек 21, 2006 11:47 pm, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 4:47 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Без диплома за Икономическия


В УНСС ще се влиза само с тест, оценките от училище не важат

Оценките от училище няма да важат за кандидат-студентите в Университета за национално и световно стопанство. За приема ще са валидни само резултатите от тестовете. Експертите във ВУЗ-а все още уточняват подробностите около въпросниците. Родители и ученици с нетърпение чакат тестовете, за да запишат децата на частни уроци. Оценките от гимназиалната диплома ще бъдат заменени с резултатите от тестовете по български език и езикова култура и математика. В университета все още обсъждат колко точно въпроса ще включват проверките, колебанията са между 20 и 40 питания. Предвиденото време за отговори е по 90 минути, всички мераклии за висшисти ще се явяват задължително на тези въпросници, за да докажат, че са усвоили в достатъчна за бъдещ студент степен общообразователна култура.

Второто ниво на приемния изпит е тест по избор - български и литература, математика, история, география или икономика. На последния се явяват предимно ученици, завършили специализирани гимназии или техникуми.

Комисията, която подготвя изпитите, обсъжда и вариант да бъде отнемана по 1 точка за всеки два грешни отговора. Целта е да се избегне тотото при решаване на тестове с посочени пет възможни отговора, обясняват от университета.

Масова практика сега е учениците да зачеркват някой отговор, като разчитат единствено на късмета си да уцелят верния. Това обаче не дава реална представа за знанията и затова от УНСС сериозно обмислят да глобяват по половин точка за доказано незнание.

Изпитът за второ ниво също ще продължава час и половина, но ще се държи в отделен ден. Все още на ниво дискусия е и въпросът как точно ще се формира общият бал на кандидат-студентите. Предложенията са да се въведат коефициенти, които да отредят решаваща роля на специализирания изпит.

Проф. Борислав Борисов: Идеята ни е тестовете по български език и езикова култура, както и този по математика да послужат като входно ниво за прием в университета. Те всъщност ще заменят оценките от дипломата при балообразуването на кандидат-студентите. Подчертавам обаче, че това се обсъжда и не е получило санкция на академичното ръководство. Окончателно решение ще има до 12 декември.


29.11.2006 г.

в. Стандарт
1,2,3 стр.


Последна промяна Georgi на Сря Ное 29, 2006 5:12 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 29, 2006 5:02 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Пускат 7 книжки с въпроси

Седем справочника за подготовка на кандидат-студенти вече са в издателството на УНСС за печат. Книжките са по една за всеки изпит и ще съдържат подробна информация за темите и литературата за усвояването им. След всяка от тях ще има по два примерни теста. Освен въпросите за проверка на знанията сме включили и по един диагностичен тест, обясняват от УНСС. В този вариант верният отговор е посочен веднага след въпроса заедно с подробни обяснения защо точно това е правилното решение. Целта е децата да проследят мотивите и начина на мислене при избиране на "а", "б", "с", "д" или е от посочените хипотези.

29.11.2006 г.

в. Стандарт
стр. 3


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 21, 2006 11:14 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
От следващата година за първи път държавен университет ще приема студенти само с полагане на тест

От следващата година за първи път държавен университет ще приема студенти само с полагане на тест. Това е Университетът за национално и световно стопанство. Тестът ще бъде в две части – обща и специална и е разработен по подобие на системата САТ.

В общата част ще се полага тест по български език и по математика. Специалната ще зависи от специалността, за която се кандидатства – в нея тестът ще е по избор между български език и литература, математика, икономика, география на България и история на България. Изпитът е три часа.

Стига да желае, кандидат-студентът ще може да се яви на всички специални тестове. Има и едно изключение – кандидатстващите за право и журналистика се спасяват от общата математика.

На пазара вече се разпространява първата част с примерни тестове, през януари се очаква и втората – специалната. Предварителните изпити са през април, редовните - през юли. Документи за кандидатстване започват да се подават още след Нова година.БНТ, новини в 18.00 часа
Четвъртък, 21 Декември 2006


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 21, 2006 11:19 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Няма да има преференции за възпитаниците на елитни гимназии при кандидатстването в УНСС

Няма да има преференции за възпитаниците на елитни гимназии при кандидатстването в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това заяви ректорът на учебното заведение проф. Борислав Борисов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

От следващата година УНСС въвежда единен приемен изпит под формата на тест. Все още не е ясно дали ще се променят годишните такси, както и тези за явяването на приемен изпит. От следващата година ще бъде въведена и нова специалност - “Предприемачество”, икономиката пък ще може да бъде изучавана и изцяло на английски език.


Агенция Фокус
21.12.2006


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 21, 2006 11:27 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
От догодина три икономически университета въвеждат тестовете като приемен изпит

От следващата година Университетът за национално и световно стопанство в София въвежда единен приемен изпит под формата на тест. Това стана ясно на пресконференция в учебното заведение. С тест ще приемат и Икономическия университет във Варна, както и Стопанската академия в Свищов.

“Основната цел на единния приемен изпит е да уеднакви критерия за прием на нови студенти в университета”, коментира ректорът на столичния ВУЗ проф. Борислав Борисов. Изпитът ще се състои в две части. Изпитът ще се състои в две части като първата от тях включва два раздела – обща езикова култура и математика. На първата част задължително ще се явяват всички кандидат-студенти. Втората част на теста ще включва въпроси по избор според предпочитанията на кандидат-студента. За всеки един от въпросите в единния приемен изпит предварително са формулирани по пет възможни отговора, от които само един е верен. Всеки един от трите университета ще определя самостоятелно организацията и датите за провеждането на изпитите. От началото на следващата година УНСС ще създаде възможност студентите да посещават курсове за подготовка за единния приемен изпит като тяхната цена няма да надвишава триста лева.


Радио "Фокус", новини в 13,00 часа
21.12.2006 г.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 21, 2006 11:28 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Мнения и коментари, публикувайте в тази тема:

http://forum.unwe.acad.bg/viewtopic.php?t=674


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 22, 2006 5:13 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Тестове заменят изпитите в УНСС

Класирането ще е общо за всички специалности.

Кандидат-студентите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще полагат тест вместо досегашните изпити, съобщи ректорът на висшето училище проф. Борислав Борисов вчера. Така слагаме край на безумното наизустяване на десетки теми, коментира той.

Изпитът ще е под формата на тест от три различни части. Първата ще е по български език и езикова култура и ще се полага от всички кандидати без значение за коя специалност кандидатстват. Вторият модул от въпроси е по основи на математиката. И по двата предмета са предвидени по 20 въпроса. Задачите по математика няма да се решават от кандидатите за право и журналистика и масмедии. Последната част от единния изпит е по избор от няколко предмета - български език и литуратура, математика, икономика, география и история на България. Кандидат-юристите и желаещите да учат журналистика ще решават задължително въпросите по български език и литература от третата част. За право ще се решава задължително теста по история на България, а за журналистика ще полагат писмен и устен изпит по журналистика.

Изпитът ще е от 9.00 часа и е с продължителност три часа. След първия час, в който кандидатите ще решават въпросите от първата и втората част, се раздават останалите 40 въпроса от третия модул. Писмените работи ще се проверяват машинно. Класирането на кандидатите ще бъде общо за всички специалности без значение кой на какъв модул се е явил.

Подробна информация за изпита и примерни тестове са публикувани в специално издание на висшето училище, което ще се разпространява в цялата страна. Ръководството има специален холограмен стикер, а цената му е 12 лв. Университетът организира и предварителна сесия през април. Веднага след Нова година всички желаещи кандидати могат да се запишат на подготвителни курсове в УНСС. Цената ще бъде до 300 лв.

През следващата година УНСС въвежда и две нови специалности за бакалаври - предприемачество и икономика, които ще са изцяло на английски език. В магистърската степен се въвеждат програми по бизнес администрация и по управление на проекти също на английски език. Сега тези специалности съществуват само на български език.


в. Новинар
стр. 4
22.12.2006


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 22, 2006 5:19 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Компютър оценява тестовете на кандидатите за УНСС


Компютър ще проверява и оценява тестовете на кандидат-студентите в Университета за национално и световно стопанство през новата изпитна кампания. Това ще намали субективния фактор при оценяването от преподаватели, обясни ректорът на ВУЗ-а проф. Борислав Борисов. Тестовете ще са анонимни, а за да не се разменят работите на кандидатите, на пликовете, в които се слагат, ще се лепят специални стикери. Тъй като трябва да напечатаме много тестове, е възможно да изтече информация за въпросите предварително, каза още проф. Борисов. За това от университета обмислят материалите да се печатат като ценни книжа.

Както "Монитор" писа, УНСС въвежда нови правила за кандидатстване от 2007 г. Приемът в университета вече ще става с тест от 80 въпроса с по 5 възможни отговора, който ще трае 3 часа. Препитването ще е разделено на 3 части. Първите две по български и езикова култура и по математика, са с по 20 въпроса и са задължителни за всички кандидати. Третият модул ще е от 40 въпроса по дисциплина по избор. Вариантите са български език и литература, история, география, икономика и математика. За някои специалности ще има и допълнително препитване по чужд език.

Оценките от теста ще се признават в икономическите университети във Варна и Свищов, които също въвеждат новото препитване от 2007 г. Модулът по математика няма да е задължителен за право и журналистика. Бъдещите юристи ще се явяват само на първата част по езикова култура и на модулите литература и история. Журналистите също ще държат задължителния първи модул, както и избираем модул по литература и писмен и устен изпит по журналистика.

В приемния бал няма да влизат оценките по български и математика от дипломата за средно образование, а ще се взима средната оценка от тапията.


в. Монитор
Зорница ЛАТЕВА
стр. 7
22.12.2006


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Заключен форум Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.