Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Каква техника на данъчно облагане трябва да се прилага в България?
Пропорционално подоходно облагане (плосък данък) 28%  28%  [ 5 ]
Прогресивно подоходно облагане (етажна прогресия с необлагаем минимум) 39%  39%  [ 7 ]
Прогресия на Бентъм (необлагаем минимум + единна данъчна ставка над този минимум) 28%  28%  [ 5 ]
Друго (посочете като коментар) 6%  6%  [ 1 ]
Общо гласове : 18
Автор Съобщение
 Заглавие: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Вто Апр 09, 2013 4:46 pm 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 7:09 pm
Мнения: 3476
Местоположение: Sofia
В световен мащаб са познати доста похвати за облагане доходите на физическите лица (прогресивно, пропорционално, регресивно и техните разновидности). Предвид предстоящите у нас избори, все по-често започна да се дискутира въпросът "Как да бъдат облагани доходите на физическите лица в България?". Разбира се, има застъпници на сегашното пропорционално подоходно облагане (т.нар. плосък данък), но все повече се акцентира "завръщането" на прогресивното облагане. Интересно ми е, какво мислят студентите на сочения за №1 у нас университет (предвид факта, че голям процент от вас за икономисти) по тази тема. Покажете, че не сте просто в УНСС, само защото някой ви е накарал да сте там, или защото всеки в днешно време избира УНСС. Покажете, че сте в УНСС, защото целта ви е да научите нещо и придобитите знания и умения да можете да прилагате в практиката и в подобни дискусии. Включете и изразете своето мнение.

Бих посочил няколко важни точки, върху които може да се изгради дискусията.
1) Какъв тип данъчно облагане трябва да се прилага в България?
2) Какви са ползите и негативите на "предпочитаната" от вас техника на данъчно облагане и с какво тя е по-добра за прилагане от останалите в нашата държава?
3) Нужно ли е да има необлагаем минимум? Ако да, то горе долу, в какъв размер да бъде?
4) Какви промени биха настъпили в държавния бюджет, ако бъде променен типа на данъчно облагане, или каква е ползата за бюджета от евентуално запазване на статуквото?
5) Какви техники за данъчно облагане на доходите на физическите лица са ви познати? Дайте примери? Доколко те имат "допирателни точки" с икономиката на България?
6) Кое е по-добре : да се облага дохода на отделно лице, или доходите на домакинството като цяло?
и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 11:12 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 11:17 pm
Мнения: 3985
Местоположение: София
Специалност/Направление: Специалност Икономическа социология
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Аз съм за прогресивно облагане, като мисля че в ситуацията в която се намираме в момента трябва да има необлагаем минимум някъде към 500лв. По този начин ще се повиши малко стандарта на най-бедните и ако не нещо друго ще намали недоволоството. Предполагам че ще се увеличи и потреблението с някакъв процент 3-4% може би, което все пак е нещо и ще стимулира малко и бизнеса. Иначе на високите етажи трябват сериозни проценти някъде между 30-40% мисля че е границата на психологическата бариера. Не знам как ще се отрази на бюджета, защото като цяло хвърлям някакви цифри във въздуха, но няма как без да имам подробни статистически данни да правя конкретни предложения, но тези неща лесно могат да се напаснат и предполагам дори може да има положителен ефект върху бюджета. Иначе не виждам някакви сериозни негативи ако изобщо има такива, честно казано нямам представа, защо изобщо съществува пропорционално облагане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 1:25 am 
Offline
"Доцент"
Аватар

Регистриран на: Нед Юли 19, 2009 5:23 pm
Мнения: 380
Местоположение: Холандия
Специалност/Направление: Специалност Социология
Курс: Завършил ОКС "Бакалавър"
Според мен прогерсивният данък ще върне даването пари под масата. Работодателя ще ще пише, че работниците получават необлагаемият минимум, а останалото ще се дава на ръка.

Аз лично смятам, че в момента плоският данък е по-добър за България, тъй като чрез него се стимулират инвестициите, а в момента сме в криза и наистина имаме нужда от това. Попринцип също НЕ споделям мнението, че прогресивният данък е социално справедлив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 8:51 am 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 7:09 pm
Мнения: 3476
Местоположение: Sofia
Аз бих започнал коментара си с едно изследване, направено от проф. Брусарски и публикувано в сп. "Икономически алтернативи" (сега сп. "Икономически и социални алтернативи") :
:arrow: Плоският подоходен данък - пропорция или прогресия
Данните са малко остарели, предвид факта, че изследването е направено преди 2-3 години, но може да се ползва като база за някакво начало.
Спор няма, че събираемостта през последните няколко години (и основно след въвеждането на пропорционалното подоходно облагане) се увеличи. Целта като цяло бе да "излязат на светло" максимална част от доходите от т.нар. сива икономика, както и да се стимулират инвестициите у нас. Докато първото в някаква степен бе постигнато (според публикувана наскоро статистика), то в резултат на възникналата криза, инвестициите у нас не мога да кажа, че търпят някакво увеличение. Налагането на необлагаем минимум с оглед на статуквото в момента е може би задължително. Размерът на този необлагаем минимум е доста трудно да се определи, но обикновено за тази стойност се взема под предвид линията на бедността, или както в момента се предлага - минималната работна заплата. Според мен 500лв е твърде висока граница за налагане на необлагаем минимум. Това би се отразило в голяма степен върху данъчните приходи в бюджета, макар самия личен подоходен данък да не съставя голям процент от данъчните приходи. В своя труд проф. Брусарски набляга доста върху т.нар. прогресия на Бентъм, като самия той наскоро (по време на дискусионните лекции изнесени от Финансово-счетоводния факултет) потвърди тезата си за налагането на подобна техника на облагане на доходите на физически лица. Идеята е да се определи необлагаем минимум и всички доходи над този минимум да се облагат с единна данъчна ставка. Въпреки, че мнозина ще си кажат "къде е прогресивността тук?", то тя не е видима, но реално съществува (докато пределната данъчна ставка расте веднъж, то средната данъчна ставка нараства с увеличаването на данъчната основа). Има логика в подобен тип облагане, но въпросът, който трябва да се зададе тук е "Какво ще струва това на бюджета?". Все пак налице е необлагаем минимум, който не носи данъчни приходи в бюджета, а всички доходи над този необлагаем минимум от своя страна ще носят "по-малки" приходи (отново в резултат на наличието на необлагаема сума). Тук може би няма да имаме увеличение на доходите в сивата икономика (това е само предположение).
Все си мисля, че по-добрия вариант е да се възстанови прогресивното подоходно облагане в неговия вариант от преди въвеждането на т.нар. "плосък" данък у нас /визирам типа на данъчно облагане чрез многоетажна прогресия, а не конкретните тогава данъчни ставки/. Друг преподавател от катедра "Финанси" - доц. П.Орешарски преди няколко дни лансира идеята за въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и всички доходи над този необлагаем минимум до 4500лв да се облагат със сегашната данъчна ставка от 10%, а над 4500лв (според статистиката за 2012г. около 40 000 получава такова възнаграждение) - с 20%. Това също е един доста добър вариант за данъчно облагане, който би стимулирало потреблението поради факта, че така би се увеличил личния разполагаем доход.
Много хора тълкуват погрешно наличието на прогресивен подоходен данък. Важно е да се отбележи, че не става въпрос за обикновена данъчна прогресия, а за "етажна" (в случая многоетажна или двуетажна (Бентъм). В този случай се облага разликата между получения доход (брутен доход, намален със съответните осигурителни вноски) и долната граница в зависимост от графата (етажа, диапазона), в която попада дохода. Обяснено с пример би изглеждало по следния начин.

Да приемем, че получавате доход от 500лв.(след приспадане на осигурителните вноски) при необлагаем минимум от 310лв (използвам за необлагаем минимум минималната работна заплата). Ако се базирам на разсъжденията на доц. Орешарски за 10%-ставка на доходите до 4500лв, то тогава данъка, който трябва да плати лицето, получило 500лв е в размер на 19лв.

:arrow: до 310лв - 0лв
:arrow: от 310 до 500лв = 500лв - 310лв = 190лв * 10% (Т) = 19лв.
За сравнение при сегашното пропорционално данъчно облагане:
500лв * 10% (Т) = 50лв.

За доходите на 4500лв. Ако получавате доход от 5000лв (след приспадане на осигурителните вноски), то:
:arrow: до 310лв - 0лв
:arrow: от 310 до 4500лв = 4500 - 310 = 4190лв * 10%(Т) = 419лв.
:arrow: от 4500 до 5000лв = 5000 - 4500 = 500лв * 20%(Т) = 100лв
Общо 519лв, а при сегашното облагане данъчния размер е 500лв.

Разбира се трябва много добре да се разгледа и възможността, че по-ниските данъци за населението ще доведат и до по-ниски данъчни приходи в бюджета. Според статистиката говорим за около 500-600млн.лв. Пак ще повторя обаче, че данъка върху доходите на физическите лица има "по-второстепенно значение" за данъчните приходи в бюджета, или казано по друг начин - бюджетните данъчни приходи в голямата си част са приходи от ДДС и акцизи и в по-малка част от корпоративни данъци и лични подоходни данъци (ДДФЛ). Наличието на по-висока данъчна ставка за доходите над 4500лв може да доведе до известно "покачване" на доходите в "сивата икономика" (укриване на доходи). Като цяло предлаганите от доц. Орешарски данъчни ставки не мисля,че могат да се отразят върху инвестициите в посока надолу.
Редно е да се помисли и за прогресивно подоходно облагане с наличие на повече "етажи" (да речем до 2000лв (около 100 000 от работещите през 2012г.) се облагат с 10%, между 2000 и 4500лв - с 15%, а над 4500лв - с 20%). Това би изисквало обаче по-задълбочено проучване, а и не мисля, че би се приело добре от населението. Резултатът от многоетажната прогресия е възможно да повлияе върху сивата икономика и инвестициите в голяма степен, но от друга страна - възможно е да е по-добре за приходната част на бюджета (не е гаранция обаче).

Цитат:
Според мен прогерсивният данък ще върне даването пари под масата. Работодателя ще ще пише, че работниците получават необлагаемият минимум, а останалото ще се дава на ръка.

Появиха се подобни коментари, но те са по-скоро изключение и касаят доходите, които са твърде близки по размер до определения необлагаем минимум. И въпреки всичко, пак бих дал пример с подобна ситуация. Ако в момента получавате 350лв (след приспадане на осигурителните вноски), то дължимия от вас данък ще е в размер на 35лв, а при наличие на прогресивно подоходно облагане (идеята на Орешарски) - 350-310=40лв * 10% (Т) = 4лв. Въпреки това реално съществува възможността за парите под масата.
Запазването на пропорционалното подоходно облагане би засилило диференциацията на доходите в обществото, или казано по друг начин - нарастване на неравенството между бедни и богати. През последните 2-3 години в повечето страни, въвели т.нар плосък данък, все повече започна да се говори за неговото премахване. В други страни се предприе мярка към увеличаване на плоския данък.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 11:23 am 
Offline
"Доцент"
Аватар

Регистриран на: Нед Юли 19, 2009 5:23 pm
Мнения: 380
Местоположение: Холандия
Специалност/Направление: Специалност Социология
Курс: Завършил ОКС "Бакалавър"
Като горен % за облагане посочваш 20%. Това е малко. Практиката в други страни е различна. Въпреки че е абсурт в България да се въведе данък като този в скандинавските страни от порядъка на 75%, някак ми се струва, че тези 20% няма да покрият изобщо данъка, изгубен при необлагаемия минимум.

Това, което на мен не ми харесва в прогресивния данък е, че ако се въведат едни по-високи %-ти на тези, взимащи да кажем над 2000 лева, е опасно откъм чувството за справедливост. Тези хора реално ще се чувстват наказани, че правят пари. Просто трябва да се проучи много добре каква е границата, за да не се стигне до едно изостряне на отношенията между класите.

От друга страна наистина трябва да се подпомогнат най-бедните, защото доходите тук са ужасни ниски и няма какво да се лъжем -настанала е страхотна мизерия.

За мен най-силният аргумент ЗА или ПРОТИВ ще е когато видя цифрите и статистиката за това, какво ще се случи в България при въвеждаето на прогресивен данък. Вече казах, че пропринцип аз не харесвам прогресивния данък, така както е в момента в други страни, но ако статистически се окаже, че е по-добър за България в сегашната социална и икономическа обстановка, разбира се ще подкрепя неговото въвеждане.

Само да вметна - бившият министър Дянков, който за мен е един страхотен финансист, също беше казал в интервю, че е ЗА въвеждане на прогресивно облагане, но след няколко години, и също така не в тези високи проценти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 7:36 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 11:17 pm
Мнения: 3985
Местоположение: София
Специалност/Направление: Специалност Икономическа социология
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Не мисля че 500лв е толкова висока граница, особено като се има предвид че въвеждането на подобно облагане може да стане най-рано от следващата година и има тенденция за вдигането на минималната работна заплата. Но както казах не разполагам с подробна статистика и тази цифра може да варира. Иначе 4500 е твърде висок втори етаж. Според мен има някаква граница където парите така или иначе започват да ти стигат и даже да заделяш и за теб стават много по важни други неща и 100лв по-висок данък изобщо няма да са от значение. За мен тая граница е някъде 1500-2000лв. а за най-горните етажи да кажем над 4-5000 спокойно може да достигне до 30-35% ставката. Относно недоволството - да, донякъде ще има такова при по-богатите, но не мисля че е чак такъв проблем поради 2 основни фактора. Първо ако правиш толкова много пари се предполага, че имаш нещо в главата и имаш някаква финансова култура и може да разбереш на какво се базира подобно прогресивно облагане. И второ - дори и да са недоволни тия с многото пари те са много малък относителен дял от населението и много по-голяма част ще са доволни от необлагаемия минимум отколкото недоволните от по-високите ставки на горните етажи.
Стана въпрос за инвестициите. На първо място не мисля, че данъкът върху доходите на физическите лица оказва кой знае колко влияние върху тях. Тук по скоро би оказало влияние увеличаване на корпоративния данък. Другото, което вече се спомена не се забелязва кой знае какво увеличение на инвестициите въпреки въвеждането на супер ниската ставка от 10%, просто защото инвеститорите търсят много други неща. Дет се вика дай първо да го докараме до печалба пък после ще мислим колко ще ни е данъка върху нея.
За сивата икономика - че то по-зле може ли да стане :lol: Гледах някаква статистика че 1/3 от икономиката била в сянка, но имало тенденция към намаляване на този процент. В действителност прогресивното облагане ще доведе да негативни аспекти в този план, но тук проблема по скоро е друг. А именно, че трябва да се подобри изпълнението на законите, което от своя страна ще увеличи приходите в бюджета и ще увеличи ефективността на едно евентуално прогресивно облагане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 9:21 pm 
Offline
"Доцент"
Аватар

Регистриран на: Нед Юли 19, 2009 5:23 pm
Мнения: 380
Местоположение: Холандия
Специалност/Направление: Специалност Социология
Курс: Завършил ОКС "Бакалавър"
GReeN_HuM@N написа:
Не мисля че 500лв е толкова висока граница, особено като се има предвид че въвеждането на подобно облагане може да стане най-рано от следващата година и има тенденция за вдигането на минималната работна заплата. Но както казах не разполагам с подробна статистика и тази цифра може да варира. Иначе 4500 е твърде висок втори етаж. Според мен има някаква граница където парите така или иначе започват да ти стигат и даже да заделяш и за теб стават много по важни други неща и 100лв по-висок данък изобщо няма да са от значение. За мен тая граница е някъде 1500-2000лв. а за най-горните етажи да кажем над 4-5000 спокойно може да достигне до 30-35% ставката. Относно недоволството - да, донякъде ще има такова при по-богатите, но не мисля че е чак такъв проблем поради 2 основни фактора. Първо ако правиш толкова много пари се предполага, че имаш нещо в главата и имаш някаква финансова култура и може да разбереш на какво се базира подобно прогресивно облагане. И второ - дори и да са недоволни тия с многото пари те са много малък относителен дял от населението и много по-голяма част ще са доволни от необлагаемия минимум отколкото недоволните от по-високите ставки на горните етажи.


Разсъждаваш като човек, който или не е работил или е работил за малко пари. "Да вземем от богатите, те и без това си имат много, и да дадем на бедните". И да, 500 лв. е висока граница.
Друго - нямало значение какво богатите хора мислят, защото били малко. Я си прочети изречението и виж каква глупост си написал. Нека да не говорим сега за това колко е популистко въвеждането на прогресивните данъци, това е друга тема. Просто се хванах за главата като ти прочетох изречението, честно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 10:16 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 11:17 pm
Мнения: 3985
Местоположение: София
Специалност/Направление: Специалност Икономическа социология
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Тук ся ще навлезем в една съвсем друга дискусия за морал и някви супер относителни работи. Не знам аз като какъв разсъждавам, но ти разсъждаваш като алчен задник. Ти мислиш само за себе си, а аз като някой който гледа да максимизира благото на всички. Не виждам за какво на богатите им трябват повече пари. Доказано е че индексът на щастието спира да расте след определена граница на дохода, така че е все тая дали заплатата ти ще е 5000 или 5500.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 11:00 pm 
Offline
"Доцент"
Аватар

Регистриран на: Нед Юли 19, 2009 5:23 pm
Мнения: 380
Местоположение: Холандия
Специалност/Направление: Специалност Социология
Курс: Завършил ОКС "Бакалавър"
GReeN_HuM@N написа:
ти разсъждаваш като алчен задник. .


Не съм очаквала подобно отношение от модератор на форума на УНСС. : ) Доста показно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Данъчно облагане на доходите на физическите лица
МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 11:02 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 13, 2011 11:17 pm
Мнения: 3985
Местоположение: София
Специалност/Направление: Специалност Икономическа социология
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Това че съм модератор няма нищо общо в случая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: niqbogomilova и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.