Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: УНСС е лидер в икономическото образование
МнениеПубликувано на: Чет Юли 13, 2006 6:48 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
УНСС е лидер в икономическото образование

Според проучване за Рейтинга на икономическото образование в България, Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) заема първо място сред 25 висши учебни заведения в България, които предлагат икономически и управленчески специалности. Резултатите от проучването, изготвено за втора година по поръчка на в-к “Пари” от маркетинговата агенция “Прагматика”, бяха обявени на пресконференция от доц. Симеон Желев от “Прагматика”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Изследването е направено сред 1000 души от 50 извадкови пункта и обхваща мнението на кандидат-студенти, родители, работодатели и настоящи студенти. ВУЗ-овете са класирани по четири показателя - известност, имидж, предпочитаемост, разпространение на кадрите сред фирмите.

УНСС заема първо място и по четирите показателя.
Веднага след него се нарежда Стопанска академия “Димитър Ценов”, следван от Икономически университет (Варна). Четвърти е Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Цялостната тенденция е доминиране на държавните специализирани университети. Силни позиции сред частните висши учебни заведения заемат Американският университет в Благоевград и Нов български университет.

Според проучването най-голям интерес има към специалността Финанси. На второ място се нареждат Счетоводство и Международни икономически отношения, а трети са Маркетинг и Мениджмънт.


Агенция "Фокус"
-------------------------

:arrow: ИЗТЕГЛИ ПРЕЗЕНТАЦИЯ !!!

-------------------------Проф. Борислав Борисов: УНСС и тази година се очертава като най-търсения университет в България


“Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и тази година се очертава като най-търсения университет в България”. Това заяви ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. За едно място в Университета за национално и световно стопанство се борят шестима кандидати.

Според Борисов резултатите от изследването на ВУЗ-овете с икономически и управленчески специалности не са изненадващи, а са обективни и реално отразяват състоянието на висшето икономическо образование в България. “Няма нито една непризната диплома на УНСС в чужбина” заяви професорът. Той представи и статистика на реализацията на кадрите на университета: 82% от дипломиралите се работят по специалността, която са завършили, 16% се ориентират към друга икономическа специалност, а 2% се насочват към друга професия.


Агенция "Фокус"


Последна промяна Georgi на Пет Юли 14, 2006 8:09 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 13, 2006 6:52 pm 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Проф. Борислав Борисов с коментар за икономическото образование в България.

Проф. Борислав Борисов, ректор на Университета за национално и световно стопанство, гост в предаването "Преди всички" на БНР


Водещ: Днес на специална пресконференция ще бъде обявен рейтингът на икономическото образование в България. За втори път екип от маркетолози и експерти определя подобна скала. Ние обаче няма да оповестим сега резултатите. Това е един добър повод да поговорим сега с професор Борислав Борисов за самочувствието на българското икономическо образование. Ще припомня само, че той е ректор на икономическия университет в София. Добър ден, професор Борисов.

Борислав Борисов: Добър ден.

Водещ: Оказа, че 24 ВУЗ , така ли е наистина, предлагат икономическо образование в България.

Борислав Борисов: Да, и аз бях останал изненадан от цифрата. Първият път, когато четох изследването. Даже 25, ако не ме лъже паметта, при положение, от държавните университети само три са специализирани в икономическото образование: УНСС – София, Академията в Свищов и бившия ВИУ, Варненски икономически университет. Но това е една тенденция, която последните 10-15 години беше ярко очертана всички университети, дори инженерните, да разкриват стопански и икономически факултети, защото търсенето на икономически специалности и те така привличат студенти към себе си.

Водещ: Продължава ли да расте това търсене?

Борислав Борисов: Според мен, ако говоря специално за УНСС, търсенето расте очевидно особено в последните години, но не знам дали е тенденция за всички университети или само за нашия.

Водещ: Към вашия със сигурност, тъй като говорим за самочувствието на икономическото образование, мисля че вие с основание би трябвало да имате самочувствието на най-големия такъв университет. Така ли е и тази година? В кандидатстудентска кампания сме.

Борислав Борисов: Аз ще ви посоча няколко цифри, защото те най-добре говорят за търсенето. Значи обикновено се посочва общият брой на кандидатите, които подават молби в дадения университет, но този критерий не е много точен, защото зад този общ брой на кандидатите се крие едно или друго количество бройки за прием. Затова най-точният критерии е ако тези кандидати да се разделят на местата, които осигурява университетът за прием. Ние, ето, две неща важни, които искам да посоча. Миналата година въведохме минимален бал, с който може да се кандидатства в нашия университет. Това е сумата 8 от двете оценки по български и математика. Това означава, че с тройки не може да се кандидатства, в смисъл две четворки трябва да имаш. И въпреки този минимален бал, в сравнение с миналата година броят на кандидатите е един и същ. Това означава, че явно интересът е завишен. И вторият пример, който искам да посоча, е, че ако разделим броя на кандидатите, аз закръглям цифрите в момента, които са 12 000 в нашия университет на броя местата, които приемаме, които са малко над 2000. Това означава, че на едно място имаме малко над 6 кандидати, което е непостижим показател, поне от цифрите, които аз за сега виждам за страната за останалите университети.

Водещ: Кое мотивира младите хора да избират този тип образование и вашия университет? Ние непрестанно, между другото и с вас в това студио сме водили не веднъж разговор за това адекватно ли е българското висше образование спрямо нуждите на живота след това, на бизнеса в конкретния случай?

Борислав Борисов: Много хубав въпрос ми задавате, защото в последно време в българското висше образование според мен несправедливо бяха хвърлени доста упреци и тежки камъни на недоволство, което не е без известно основание, но като цяло аз мога да кажа така съвсем отговорно и да потвърдя, че българското висше образование особено, говоря за старите утвърдени университети както някои и от новите частни университети, абсолютно адекватно на изискванията не само на практиката в България, но и на европейската практика. Вижте колко наши млади хора отидоха в Европа и повечето от тях се реализираха с българското висше образование. Това е един пример като цяло за висшето образование. Вторият пример, ако взема частен случай нашият университет то мога да кажа, че ние от нашите редици в университета на студенти и преподаватели са излъчени изключително ярки личности в българския обществен и политически живот. Като започнем от министър-председатели, министри, цели икономически екипи на правителството и стигнем до такива длъжности, които, ето, директор на Световната банка за Русия и държавите от Азия е наш колега, говоря за асистент Калина Георгиева. Значи явно нашето образование, нашата подготовка в УНСС е адекватна на изискванията дори на такъв строг съдник, какъвто е Световната банка.

Водещ: Вие очевидно следите пътя на завършилите вашия университет. Имате такава картина. Така ли е наистина?


Борислав Борисов: Имаме, да. Имаме дори в момента правим банка от данни назад във времето, което е много огромен труд за всички завършили университета, лошото е, че никога такава статистика не се е водила в миналото и на някои им губим дирите.
Водещ: Има ли тогава, въпреки всичко, претенции на бизнеса, които вие смятате за неоснователни претенции към подготовката на младите специалисти?

Борислав Борисов:
Бизнесът мога претенциите да му ги констатирам в две групи: основателни и неоснователни. Основателните претенции са породени от факта, че нормативно връзката между бизнесът и университетите е скъсана. Пъпната връв между тези две взаимно свързани системи е срязана. Те станаха, започнаха да съществуват по отделно. В момента законът не разрешава например бизнесът да направи поръчано обучение за свои кадри. Не го допуска бизнеса под някаква форма да окаже влияние върху структурата на учебните планове или съдържанието на учебните програми. И това не е добро, това не е добро нито за бизнеса, нито за университета. От друга страна неоснователните претенциите към университетите на бизнеса е някак си стремежът на бизнеса университетите да подготвят кадри, които като отидат на конкретното работно място и веднага да започнат работа, като че ли имат 10 години трудов стаж. Да, но университетите не са занаятчийски училища. Те подготвят един фундаментален блок от знания за бъдещите специалисти, които им позволяват да се адаптират към конкретните условия. И ето, тук това, което бизнеса още не е разбрал, че специализацията идва след бакалавърската степен, когато бизнесът трябва да изпрати своя служител на една магистратура и да получи конкретната подготовка за това, което работи.

Водещ: Тоест, че специалист се става трудно. Това трябва да разберем.

Борислав Борисов: Разбира се.

Водещ: Да си отглежда своите специалисти след това.

Борислав Борисов: Значи много е трудно да се готви по принцип специалист за някаква длъжност, която не се знае това момче ще я заеме ли или няма да я заеме. И е много по-просто и адекватно обучението, когато след бакалавърската степен той започне работа, работи нещо конкретно и след това бизнесът го изпраща в университета, за да се специализира и за това е измислена между другото магистърската степен.

Водещ: И накрая, макар че той е най-широкият въпрос, вие винаги казвате, че трябва да има ясно разработена икономическа политика, цялостна и тогава вече да се разработи политиката във висшето образование.

Борислав Борисов: Точно така.

Водещ: Оптимист ли сте?

Борислав Борисов: Ами до тук, вече 16 години преход, нищо не ми дава основание да съм оптимист. Ние нямаме и сега в момента ясна икономическа политика накъде ще върви България в следващите години. И наистина това вече много хора го установяват, като че ли, кръгозора ни достига до първи януари. Добре, ама след първи януари ние продължаваме да функционираме като икономическа система. Накъде? Не е ясно кои производства ще развиваме. Високи технологии, само селско стопанство ли? Това, което го определяме като приоритети е само речитативно, то още нищо не значи.
Водещ: Ами да завършим този разговор така с този въпрос: накъде, което е и покана, то е отворен разговор винаги можем да го продължим. Благодаря ви за това участие с проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС. Поговорихме за самочувствието на икономическото образование в България.


БНР, "Преди всички"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 14, 2007 8:55 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Нед Дек 10, 2006 1:29 pm
Мнения: 1
Хвала на единствения университет за икономическо образование  в България - искало и да не е лидер  :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 27, 2007 2:39 pm 
Offline
Студент-Бакалавър
Аватар

Регистриран на: Съб Авг 05, 2006 9:43 am
Мнения: 79
Местоположение: София
Което си е право, право е!!!

_________________
ФИНАНСОВ КОНТРОЛ  http://fc-unss.free.bg/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УНСС е лидер в икономическото образование
МнениеПубликувано на: Вто Яну 06, 2009 7:09 pm 
Offline
Кандидат-студент
Аватар

Регистриран на: Пон Окт 06, 2008 11:22 pm
Мнения: 5
Естествено, че УНСС е номер едно! То, хората си го знаят Икономическо образование в България = УНСС !

_________________
Утре Наш Става Светът


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УНСС е лидер в икономическото образование
МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 11:11 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Чет Сеп 24, 2009 12:20 am
Мнения: 4
А какво образование има в България?

_________________
SKORPION


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 24, 2010 9:48 am 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 8:36 am
Мнения: 1127
Местоположение: Солт Лейк Сити, Юта
Специалност/Направление: Специалност Международни финанси
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Cenarius написа:
Хвала на единствения университет за икономическо образование  в България - искало и да не е лидер  :idea:


Съгласна съм. Малко е тъпо да се хвалим, че сме най-добрият университет, като няма конкуренция реално. По-добре ще бъде УНСС да се стреми към челна позиция в Европа, а не да лежи на стари лаври в България, където... ами да кажем, че висшето образование в момента малко куца. :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УНСС е лидер в икономическото образование
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 29, 2010 10:06 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Чет Мар 13, 2008 10:15 pm
Мнения: 5
Истината е, че завършилите нашия университет се котират много добре на пазара и работодателите ни оценяват.

_________________
http://www.managerteams.com - български онлайн футболен мениджър
http://prepishi.com - лекции,пищови,реферати,теми,есета, дипломни,курсови работи и други учебни помагала


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УНСС е лидер в икономическото образование
МнениеПубликувано на: Пон Юли 11, 2011 11:30 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Пон Юли 11, 2011 11:24 pm
Мнения: 3
ХАХАХАХАХАХАХАХА Уникално е как единствените източници на информация за престижа на УНСС са от същия този "велик" университет. Разгледайте всички престижни световни класации на топ университети и вижте дали УНСС го има в топ 3000 :) А пък за съобщенията на сайта на УНСС, че е на 44-то място в света и че е най-велик, голям, уникален и невероятен, мога само да помълча за съпричастност към тъпотията, която някоя глава от УНСС е родила. ХАХАХХАХАХА ](*,)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: УНСС е лидер в икономическото образование
МнениеПубликувано на: Нед Авг 28, 2011 5:22 pm 
Offline
Магистър
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 26, 2006 7:06 pm
Мнения: 166
Местоположение: БУРГАС rulezzz -> СТУДЕНТСКИ ГРАД
Grindshine написа:
ХАХАХАХАХАХАХАХА Уникално е как единствените източници на информация за престижа на УНСС са от същия този "велик" университет. Разгледайте всички престижни световни класации на топ университети и вижте дали УНСС го има в топ 3000 :) А пък за съобщенията на сайта на УНСС, че е на 44-то място в света и че е най-велик, голям, уникален и невероятен, мога само да помълча за съпричастност към тъпотията, която някоя глава от УНСС е родила. ХАХАХХАХАХА ](*,)


+1

Няма авторитетна световна класация или институция, която да праща УНСС където и да било в топ университетите. Цитираните класации на испанската организация са за Уеб ресурси и достъпност на информацията чрез мрежата. Но нашите самохвалковци побързаха да обявят, че едва ли не УНСС е пред Yale, Oxford и London Business School... Dream on... :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.