Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Нагла реституция ...
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 9:21 am 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Взимат част от двора на УНСС

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) в столицата може да остане без част от двора си. Мястото е било реституирано през 1998 г. и сега собствениците искат да го оградят.

Това съобщиха вчера от ВУЗ-а. "Преди две седмици получих писмо със скица от Столична община, с което ме уведомяват, че през 1998 г. е била направена промяна в градоустройствения план. Тогава са реституирали място в околностите на университета, както и част от двора ни", обясни ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. Според него не е нормално, че чак сега са ги уведомили за промените. По закон решението на Столична община за промените в плана може да се обжалва за срок от 7 години. "Изпуснали сме вече срока. Друго интересно нещо е, че ден след като получих писмото дойде при мен една жена, която започна да претендира, че трябва да си огради мястото или да и плащаме наем", допълни ректорът на УНСС. От университета са подали жалба в общината, от където са ги уверили, че ще помогнат за решаването на проблема. "Ако не се стигне до разрешаване на случая, ще се обърна към Студентския съвет на ВУЗ-а да ме подкрепи", допълни проф. Борисов. Той се закани, че ако не си върне университета дворното място ще заведе всички около 25 хил. студенти пред общината.


01.10.2007
Телеграф, стр. 4


Последна промяна Georgi на Сря Окт 03, 2007 9:26 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 9:23 am 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Продават университет

Реститутка захапа двора на Икономическия университет в столицата. Новината съобщи шокираният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов.

Софийският парламент върнал апетитния терен още преди 8 години, но никой не уведомил вуза за сделката. Ден след като разбрах за скандалната реституция, дама на средна възраст нахлу при мен и поиска да получи земята си, обясни проф. Борисов. Докога ще окупирате терена ми, викала жената на слисаните администратори в УНСС. Интересното е, че до този момент години наред реститутката не беше предявявала никакви претенции за двора, коментираха от университета, който е дал най-много министри. "Сигурно теренът вече е спазарен и нищо чудно утре до вуза да изникне хотел или кръчма", заявиха пред "Стандарт" възмутени преподаватели. Според полученото преди броени дни от кметството уведомление се казва, че с решение на Столичния общински съвет част от територията на Икономическия университет преминава във владение на частно лице и ВУЗ-ът няма право да я ползва. Спорната територия обхваща част от шосето покрай УНСС, което е успоредно на основната сграда на ВУЗ-а и води към Спортната академия.

Реституираната площ е на 3 метра от входа на новия ни корпус, поясни проф. Борисов. Бях шокиран, като видях клеймото от 1998 г. Ситуацията е абсолютно безумна. До този момент не бяхме чували за нищо такова, обясни още шефът на УНСС. От университета веднага са депозирали жалба в Столична община. Още днес те ще уведомят официално за проблема и Студентския съвет. Дворът на УНСС е доста апетитно парче за инвеститори, коментираха експерти. Целият район в момента се застроява и на мястото на тревните площи изникват модерни жилищни сгради. Стефан Софиянски, който бе кмет през 1998 г., и тогавашният шеф на общинския съвет Антоан Николов не бяха открити за коментар.

Петър Диков, главен архитект на София: Връщането е незаконно

Г-н Диков, дворът на УНСС е реституиран през 1998 г. Възможно ли е Столичната община да е извършила тази сделка незаконно?
- Общината няма права да реституира. Няма друг орган освен съда, който да решава за връщането на земи. Още повече че дейността на поземлените комисии приключи още преди четири години. Те бяха институцията, която узаконяваше собствеността върху имотите, а после реституционните претенции влизат пак в съда.

Да, но университетът е получил съобщение от общината за двора си. Какво ще предприемете по този казус?
- Ще им помогнем. Общината изготвя и отговаря за общия градоустройствен план. При всяка актуализация на плана се решават спорни въпроси. Затова и засегнатите се уведомяват.


Източник:  в. Стандарт
01-10-2007


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 9:29 am 
Offline
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 6:00 pm
Мнения: 402
Иванка плаши УНСС с багери

Ректорът дава на съд поземлената комисия, върнала имота

Мол или хотел - какво ще изникне в двора на вуза, дал най-много министри у нас? И може ли това да бъде предотвратено. Този въпрос тормози няколко човека в държавата, след като ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов призна в събота, че част от двора е била реституирана без знанието на висшето училище. Вчера ректорът, кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски и адвокати се събраха по спешност, за да решат как да процедират срещу собственичката, която е предявила претенции върху терена.

Реститути ще орат в двора на най-големия икономически университет у нас на броени метри от входа на новата му сграда. Така поне излиза от документите, с които столичанката Иванка Георгиева Гергова е поискала от ректора на УНСС проф. Борислав Борисов да й бъде върната част от двора на висшето училище. Теренът опира в шосето, водещо към Спортната академия.

В бумагите черно на бяло е описано, че поземлената комисия към земеделското министерство "на базата на предоставените доказателства за собственост" връща на наследници не двор на ВУЗ, а нива.

Реституцията изправи на нокти и ръководството на висшето училище, и кмета на район "Студентски", и общинарите. Документът носи дата 25 юни 1998 г. и е пътувал по инстанциите девет години, преди да стигне до бюрото на проф. Борисов. Дотогава той никога не е знаел, че към терена има претенции на бивши собственици. Научава го едва от писмо на областния управител Тодор Модев, в което той пише, че възразява срещу сделката. "Ще съдим общинската служба по земеделие към ресорното министерство. Тя е ведомството, наследило поземлената комисия, която е върнала имота. Наели сме външен адвокат - Андриана Чернева, и ще водим дело, защото това е недопустимо. Утре може някой да заяви, че има претенции и върху самата сграда на университета", коментира ректорът. Той има държавен акт за собственост на терена от 1975 г., но земята е реституирана въз основа на кадастралния план от 1939 г. Възможно е някогашната нива да е била иззета веднага след 9 септември от "народната власт" и след това да е дадена на университета като държавна земя, предположиха чиновници. Дори и в подобен случай обаче реституцията би била грешка, каза бившият областен управител Васил Маринчев. "Земи, които са дадени на държавни институции, висши училища, учреждения, по закон можеха да бъдат реституирани само ако не са употребени и заградени", твърди той.

Проблемът в цялата история е, че никоя от институциите, имащи отношение към случая, вече не е в същия състав. Имотът е бил върнат от поземлена комисия в период, когато министър на земеделието е бил Венцислав Върбанов. Вчера от министерството се ангажираха да проверят документацията по случая и да излязат със становище. Възможно е обаче тогавашната комисия да не е знаела, че реституира част от площ на висше училище. Или поне да са знаели само отделни хора, а останалите да са мислели, че връщат пустееща земя. "В оня период имахме чести проблеми със скиците, защото тогавашният кмет на район "Студентски" Арабаджиев не ги представяше навреме. Идваха хора, засегнати от реституция, а ние не знаем какво да правим - строено ли е в старите им ниви, или са празни междублокови пространства. Много от реститутите пък чакаха последния момент, за да си влязат във владение на собствеността, така че опонентите им да нямат време да обжалват. Възможно е и тази дама да е чакала до последно да изтекат сроковете за обжалване", предположи Маринчев.

По документи нивата е върната на трима братя - Димитър, Стоян и Петър Стоянови Цветанови. Иванка Гергова е първата от наследниците им, които по списък са общо 10. Тя вече е настояла проф. Борисов да махне оградата на университета, за да може тя да "си огради имота". "Реститутката е много нахакана. Като нищо ще прати багери, за да бутнат прегражденията. А като нищо скоро може да започне строителството я на блок, я на мол", коментират в университета.

"Това е третата битка за университетски терен, която водя", каза проф. Борисов. "Едва миналата година с адвокат Чернева успяхме да се сдобием с нотариални актове за две други места по средата на университетския двор. При тях случаят обаче бе по-различен - държеше ги фирма, стопанисваща паркинги, и тя вземаше пари за паркиране от всеки преподавател и студент. Тъкмо успяхме да си ги върнем - ето нов проблем". Кметът на район "Студентски" Венцислав Дудоленски и столичните общинари също са обещали да помогнат да не се посяга на университетската земя. Иначе, току-виж, скоро някой си поискал и Спортната академия за фитнес комплекс.02.10.2007, в. Стандарт
Стела СТОЯНОВА
стр. 14


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 9:58 am 
Offline
Специалист по всичко

Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 12:39 pm
Мнения: 1086
Местоположение: София
Ау супер! Ще си имаме "МОЛ ъф УНСС". Ебаси якото  :D

_________________
You'll Never Walk Alone
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 10:47 am 
Offline
Студент-Бакалавър
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 01, 2007 8:13 pm
Мнения: 63
Местоположение: София
Специалност/Направление: Специалност Международен бизнес
ужас!! :evil:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 4:30 pm 
Offline
"Доктор"
Аватар

Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:08 am
Мнения: 217
Местоположение: на черешата
До колкото четох, тая реститутката била яко нахална и искала да вкарва булдозери да, за да маха оградата на уни-то. Е, как може такова безобразие - ужас! Да се организира подписка и от студнетите - искаме си двора, паркинга и всичко друго!!!!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 5:22 pm 
Offline
Кандидат-студент
Аватар

Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 7:15 pm
Мнения: 10
Местоположение: София
А паркинга да си го взима той и без това е само за преподаватели! :twisted:

_________________
Финансов контрол
поток 44
група 4308


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 8:41 pm 
Offline
"Доктор"
Аватар

Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 7:57 pm
Мнения: 207
Тва го знам отдавна!
Не е редно...
Но аз съм супер щастлив че някои си връща имота :)

"Ако не се стигне до разрешаване на случая, ще се обърна към Студентския съвет на ВУЗ-а да ме подкрепи", допълни проф. Борисов. Той се закани, че ако не си върне университета дворното място ще заведе всички около 25 хил. студенти пред общината.

- Да Бе Да Бе - пък ние с Мармота пием секи ден кола със сламка и си правим гонки с Мазератита!

И да колкот до спортната академия!Тя сега е малко като затворена група,така че много добре би било да стане Спортен Комплекс с отворен достъп и да кажем купоне 3 лв за цял ден пържоли :)

_________________
Gligana e Pi4aga :):):):):):):):):):):):):):)
Everybody loves Gligana :)
EMANUELA Numero Uno!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 06, 2007 5:04 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 29, 2006 3:52 am
Мнения: 715
Спират реституция в двора на УНСС засега


Процедурата по реституция на земя в двора на УНСС ще бъде спряна до произнасянето на съда по жалба на икономическия университет. За това се разбраха ректорът на висшето училище проф. Борислав Борисов и кметът на район „Студентски" Венцеслав Дудоленски на среща късно вечерта в понеделник.
Искът за връщане на земята в двора на вуза е на Иванка Георгиева от 7 февруари 2007 г.
За него алармира преди дни ректорът проф. Борисов.
Реституцията на имота е извършена от поземлената комисия в район „Студентски" през 1998 г., когато кмет на София беше Стефан Софиянски.
Тя се позовава на кадастрален план от 1939 г., без да отчита, че от 1973 г. парцелът се намира в двора на УНСС. В документа той е записан като „нива" и е възстановен в реални граници.
Сградата и дворът на икономическия университет обаче е публична държавна собственост - собственикът трябва да бъде обезщетен с идентичен имот, възмущават се преподаватели и служители в университета.
„Никога няма да се съгласим с такава безобразно нагла реституционна претенция, подкрепена с различни общински документи. Преподавателите и студентите ще предприемат всички позволени от закона действия против нейното реализиране", се казва в съобщение от ръководството на УНСС.

Източник:  в. 24 часа
03-10-2007

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 06, 2007 5:33 pm 
Offline
"Главен асистент"

Регистриран на: Нед Юли 02, 2006 9:05 am
Мнения: 342
Специалност/Направление: Специалност Международен туризъм
И аз си мислех за МОЛ :) ще има само кафета ... 3-4 етажа паркинги :) :) и целия този поток из УНСС ще се намали  :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.