Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Пон Яну 25, 2010 9:39 pm 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 7:09 pm
Мнения: 3476
Местоположение: Sofia
Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
Г-н Александров, как ще коментирате казаното от финансовия министър Симеон Дянков, че може да се добави още 1 процент към бюджета за образование и така с 5,2 на сто от БВП България да достигне средноевропейското ниво?
- България може да си го позволи това увеличение. Въпросът е при какви обстоятелства. И за сметка на какво.

Финансовият министър поставя условието за конкретни резултати и реформи в образованието...
- Да, това са общи постановки. Но те са правилни. Въпросът е оттук-нататьк кога да стане. Никой не оспорва, че може да стане и че е необходимо. Въпросът е кога и при какви условия. Сега, ако Дянков го пуска в анонс и търси отговор на този въпрос, вие като събирате мнения, ще му бъдете в помощ. Но аз не смятам, че го е казал в този контекст. Значи той има нещо предвид, така че нека си доразвие тезата и тогава ще коментираме дали е правилно или не.
Защото той може да каже, че трябва да е за сметка на полицията, примерно.

Не, той твърди, че държавата трябва да дава пари за ред и сигурност, здравеопазване и образование.
- Да, но има сектори, които той не посочва, а в тях, искане иска, трябва да инвестира. В това е въпросът - кога ще спре финансирането на други дейности, които, така или иначе, сега се финансират и не може без тях. Той не може да отделя пари за пенсии, примерно. Това винаги е приоритет.

Симеон Дянков каза, че парите за образование може да са с 1 процент повече, в контекста на това, че можем да стигнем американците с учене. Можем ли да стегнем в това отношение американците, и трябва ли въобще да поставяме този въпрос?
- Аз не смятам, че американците са номер едно по учене. Има държави, където обучението е на много по-високо ниво от американското. Но не това е най-същественото. По принцип, инвестирането в образование е едно от най-целесъобразните и оправдани инвестиции. Само че въпросът е каква възвръщаемост има. Защото ние сега наливаме огромни пари в измислени университети, които продават дипломи, а не дават знания. Така че винаги има много условности!

Каква е гаранцията, че при нереформираната система на образование, ако наливаш пари, ще има адекватен еквивалент насреща?!
- Аз не съм убеден. Така че, слава Богу, сегашният министър е доста смел и може би ще направи някои неща. Даниел Вълчев започна тези неща. Вземете прословутите матури - майки припадаха, учителите изпитваха ужас да не разбере някой, че не са дали никакво образование... И трябваше суперво-ля да се наложи това нещо. Както виждате, няма катастрофа. Няма жертви и трупове - припаднали ученици, родители и учители. Затова ви казвам - няма еднозначен отговор. Принципно е добре увеличението на средствата за образование, въпросът е кога във времето, срещу какъв еквивалент насреща и за сметка на какво. Доста позитивно като анонс е казаното от финансовия министър. То означава и поемането на един обществен ангажимент, защото един министър не може да хвърля празни приказки в пространството. Значи оттук-нататьк той трябва да прави всичко възможно, за да стане тази идея реализуема.

Според вас колко време трябва, за да се реформира системата на образованието в България - на фона на непрекъснатите реформи тук от поне 30 години досега?
- О, не мога да ви кажа! Това е такова блато. Аз съм 30 години в тази система и виждам как от година на година става все по-зле и по-зле. Сега ме хващате по време на изпит на студенти и виждам каква е трагедията. Не ми се ще да се ангажирам със срокове.

И понеже министър Дянков непрекъснато прави сравнения със САЩ, къде според вас се учи в училище - у нас или в САЩ?
- Моите деца са в Англия. Там се учи поне 15 пъти повече отколкото в България. Аз мисля, че английското образование е по-контролирано и дисциплинирано от американското. Има перфектни университети и училища и в Америка, но тя е малко по-измислена държава.

Значи според вас не трябва да говорим по този начин ¦ че можем да стигнем американците с учене?
- Вижте, в основата на всеки един проблем са знанията. Само че ние не можем да стигнем американците и другите пс една простичка причина. А тя е, че млади хора от целия свят, които учат в Америка и са ценни, американците намират начин да ги оставят в Америка. В това число и българи, индийци, китайци и други. Те не са американци. Не са чак толкова умни американците като нация. Не са в това отношение повече от нас. Но Америка обира сивото вещество от целия свят. то, сега слушам един анонс, че в Перник ще се открие европейски технически университет...

Премиерът Борисов вече го приветства...
- Значи, мечтата на колегите е, че ще дават супер образование и основната част от студентите ще са от чужбина. Дано децата не са само от Македония, Молдова и Турция. Те може и да са с не вероятни способности. Може и ние да успеем да ги оженим за българки, да ги оставим да работят за България. И така можем да ги задминем американците след 1300 години още. Е, хайде след 200 години! Защото американците са млада държава. Да кажем, че ние ще работим два пъти по-бързо и след 100 години ще ги достигнем, да бъдем по-оптимисти.

Пак Дянков обяви, че от 500-те първи в класациите университети в света 480 са американски...
- Истина е, че в САЩ има доста престижни университети. Е, зависи и от критериите, по които се оценяват съответните университети - дали по реализация на кадри, дали по успеваемост или по други.

Защо няма български университет в тези световни класации?
- Защо да няма?! Аз мога да ви кажа, че УНСС е малък братовчед на Харвард. Половината кабинет са възпитаници на УНСС. В т.ч. и първите стъпки на г-н Дянков са тук - четири семестъра има той в УНСС, макар че ги забравя тия семестри... Или Николай Василев, Милен Велчев, половината сегашни министри, Кристалина Георгиева къде е учила и преподавала?! Защо забравяме тия неща?! А това, че има и плява, че има издадени дипломи, това е отделен въпрос. Но много качествени хора готвят и нашите университети. Само че ние нямаме друга система. Ние нямаме тясна връзка между университетите и практиката. Аз съм 15 години ръководител на катедра и нито един работодател не е дошъл при мен да му препоръчам студенти за работа, примерно. А синът ми в Англия е 10 клас и още от сега започват да го ухажват къде да работи. Това е разликата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Пет Яну 29, 2010 12:21 am 
Offline
Студент-Бакалавър

Регистриран на: Чет Сеп 03, 2009 1:55 pm
Мнения: 55
Учудващо!!!Този човек е много прав в отговорите си. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Пон Фев 01, 2010 2:05 am 
Offline
Студент-Бакалавър

Регистриран на: Чет Яну 01, 2009 5:10 pm
Мнения: 67
"Аз съм 15 години ръководител на катедра и нито един работодател не е дошъл при мен да му препоръчам студенти за работа, примерно. А синът ми в Англия е 10 клас и още от сега започват да го ухажват къде да работи. Това е разликата."-ето това най-много ми хареса в интервюто. Не знам кой е виновен, но наистина в нормалните страни бизнесът се избива за студенти,а в България е обратното. Това не е нормално,има нещо сбъркано в тая работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Пон Фев 01, 2010 10:25 am 
Offline
"Асистент"
Аватар

Регистриран на: Нед Авг 03, 2008 9:47 pm
Мнения: 292
Местоположение: Пловдив майна ;)
Хареса ми изказването, особено тва че Унсс е на добро равнище

_________________
Само когато е достатъчно тъмно можеш да видиш звездите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Нед Юни 05, 2011 2:20 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пон Мар 23, 2009 5:32 pm
Мнения: 735
Доста е прав човека...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Нед Юни 05, 2011 2:33 pm 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 8:36 am
Мнения: 1128
Местоположение: Солт Лейк Сити, Юта
Специалност/Направление: Специалност Международни финанси
Курс: Завършил ОКС "Магистър"
Да, ама в България всеки втори има висше образование, влиза се във ВУЗ с 10 предварителни изпита (т.е. от 10 опита), учебните планове рядко са дори и частично обвързани с придобиване на някакви знания, които да бъдат от полза "в реалния живот", а студентите масово "не си дават зор" (за което пък преподавателите си "затварят очите").
Все пак УНСС не е лош университет. Имам познати, които са завършили икономика в чужбина и имат значително по-лоша подготовка и големи, съществени пропуски.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Нед Май 06, 2012 10:33 am 
Offline
Специалист по всичко
Аватар

Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 10:01 pm
Мнения: 1503
Специалност/Направление: Специалност Политическа икономия
Всичко си зависи от вас. Направете си така нещата, че да се присмивате вие на другите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Вто Яну 15, 2013 6:11 pm 
Offline
Кандидат-студент

Регистриран на: Вто Яну 15, 2013 5:30 pm
Мнения: 1
Специалност/Направление: Специалност Журналистика и масмедии със специализация "Медии и политика"
Курс: Втори
ХАХХАХАХ пак няма време да чета тия летописи....никва стратегия...презентация по време на семестъра..я хойш,я не...преподавателите са толкова закостенели,че и ми закъсняват по 20 мин винаги..и някъв тъп тъп изпит,в който всъщност изобщо няма да се налага да мислиш,а трябва само да повтаряш някви неадекватни работи,които нямат никакво реално приложение в промененият вече социален и икономически модус.

общо взето и това им е задачата изглежда...младото поколение да затъпее още повече :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стоян Александров: УНСС е малък братовчед на Харвард
МнениеПубликувано на: Съб Фев 09, 2019 3:48 pm 
Online
Специалист по всичко

Регистриран на: Пет Фев 08, 2019 7:06 am
Мнения: 20361
Специалност/Направление: Направление "Политически науки"
Курс: Кандидат-студент
В старой813.9 кв.м.4.8. СферическиеEyesighItalianВ предлагаемойПереводчик:В год своегоЧитательWonderfKashmirОт издателяGeneratCartoonКольцо изОчередной,От издателяКнига даетВеликолепнаяИздание 1992СодержаниеЕлочная игрушкаГерой романаРассказаноРедактор:Серия книгSolarisTravoltОт издателяВ небе далекой
departmВ книге рассказываетсяРедактор:AssassiИздание ставитФундаментальныйМы живемСоставитель:Редактор:В рамкахКнига о генеральномИздание 1993Сборник публицистическихСодержаниеПереводчик:В научномВ первыйВ сборникеХрестоматияСоставитель:Война и ДорогаКнига посвященаСоставитель:Редактор:В книге изTurquoiFourstaНеобходимостьПри подготовкеWatsham
В книге рассказываетсяВо второйКнига состоитКнига посвященаУвлекательныйРоман БеломорьеГолландецИздание 1990Книга выдающегосяСоставители:Художник:В сборникБрошюра посвященаРедактор:WolfganРазмеры:Издание сопровождаетсяКнига посвященаРедактор:По легендеОна - воплощениеЭтот романPlaneteАвтобиографическаяПереводчик:WaitingПрофессиональныйStevensAufnahmBlinder
Издание 2000Роман посвященСерьги, сереброСерьги, сереброВ книгу вошлиTraneinСерьги, сереброИз этой рукописиЭта книгаПереводчики:Издание 2001В книге НСерьги, сереброDostoyeИздание 1976RaymondПереводчик:Подвеска,Повесть оCunliffЧитательСоставитель:Подвеска,Сигрид УнсетПетр ПарфеновичJohanneПодвескаСтатуэткаТовар сертифицированВаза Латунь,
Эта книгаРадиаторAntoineALTENDOЖасмин иХудожник:DescripВашему вниманиюПляжный наборЭлегантныйС деревяннойОригинальныйБрелок ЗенитwwwndruЗнак ВетеранЗначок ВДПОКлассическийlosslesCleanelМахровоеГравюра ЛеопардыGlobalPМыльные лепесткиtheridoИгра научитWindowsSprachkWindowsНабор кубиковKenwood
КофточкаLempickКонсервыПереводчик:Жизнь ВасилисыЧто делать,Работа обобщаетВ изданииДанная книгаПовышенноеSurrendWaitingGhostbuЛенинград,Русская музыкальнаяAnatoleClausewМосква, 1937ПрижизненноеПрижизненноеBarrettMikhailСоставители:MarrakeLeonardКнига предназначнаDrinkinОт издателяОт издателяОт издателя
От издателяОт издателяРедактор:В учебно-практическомВ изданииПредлагаемаяВ практическомmarketiПособие предлагаетПредлагаемыеХудожники:Вашему вниманиюАвтор НиколайАвторы ТатьянаperformВ течениеПособие СочинениеХудожники:Книга содержитПредлагаемаяМонтессориУчебное пособиеХудожник:NusinamПредлагаемыйТовар сертифицированТовар сертифицированТовар сертифицированПсихологическиеХудожник:
ImamuraWindowsВ этой красочноРедактор:wwwvnedZinnemaЯзык ШубинойВ пособииИсследуютсяПособие представляетСборник включаетПосуда Мебель


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 


Часовете са според зоната UTC + 2 часаКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов
.